Insolvența Persoanei Fizice

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2017. Această lege oferă soluții eficiente pentru persoanele fizice aflate în dificultate financiară, care nu își mai pot achita datoriile.

Modalități de soluționare a insolvenței:

  1. Plan de rambursare a datoriilor: Debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor pe o perioadă de timp agreată, sub supravegherea unui administrator judiciar.
  2. Lichidare de active: În cazul în care planul de rambursare nu este fezabil, debitorul poate opta pentru lichidarea activelor pentru a acoperi datoriile.
  3. Procedura simplificată: Aceasta se aplică în situațiile în care debitorul nu are suficiente bunuri sau venituri pentru a acoperi datoriile și permite o soluționare rapidă.

Criterii de eligibilitate:

  • Insolvența se prezumă dacă, după 90 de zile de la scadența unei obligații, debitorul nu și-a achitat datoriile către unul sau mai mulți creditori.
  • Vârstă și capacitate de muncă: Persoanele peste vârsta standard de pensionare sau cele care au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă pot beneficia de ștergerea datoriilor, dacă valoarea acestora nu depășește 10 salarii minime pe economie.
  • Nivelul minim de datorii: Pentru a solicita intrarea în insolvență, datoriile trebuie să fie de cel puțin 15 salarii minime pe economie.

Beneficii pentru debitori:

  • Ștergerea datoriilor: În anumite condiții, debitorii pot beneficia de ștergerea datoriilor, asigurându-le astfel un nou început.
  • Protecție legală: Procedurile legale asigură protecția debitorilor împotriva acțiunilor executorii ale creditorilor.
  • Reintegrare financiară: Soluțiile oferite prin lege permit debitorilor să-și reorganizeze situația financiară și să-și recâștige stabilitatea economică.

Echipa noastră de experți în insolvență vă poate ghida prin toate etapele acestei proceduri, asigurându-vă că beneficiați de toate avantajele legale disponibile. Contactați-ne pentru o consultație și pentru a afla cum vă putem ajuta să vă redresați financiar.

căutați un consultant insolventa ?